SKiB
Svenska Kulturfonden i Björneborg

Stor affischtävling

Destination: Satakunta

PRESSMEDDELANDE 01.09.2016

”Kom till Satakunta!”

Vi vet alla att det stämmer. Det är hit man borde komma.

Men hur ska vi få ut detta glädjebudskap till världens globetrotters? Eller till de nordiska resenärerna på andra sidan viken? Eller ens till våra egna landsmän?

Hösten 2016 ska vi få fram svaret, och det ska ske med hjälp av alla som har blick för det visuella, med hjälp av vem som helst som har det kreativa i ådrorna – var än i världen de befinner sig.

Och det ska ske med reseaffischens hjälp.

I resandets begynnelse var det nämligen reseaffischer som lockade folk att dra ut på äventyr till vårt karga land i norr. Det var då det var fint och bildat att vara en nyfiken och vetgirig tourist.

Turistföreningen i Finland, Statsjärnvägarna, rederierna och flygbolaget Aero anlitade konstnärer för att fånga Finland på reseaffischer. Resultatet blev bländande sköna konstverk som förför ännu i dag.

Nu ska vi sätta sprätt på samma kreativa styrka i nutidens Satakunta.

Vi utlyser härmed Reseaffischtävlingen ”Destination: Satakunta” som handlar om att fånga vår region på en affisch på ett lockande, stiligt och gärna humoristiskt sätt.

Vinnaren kommer att ställas ut på den stora vandringsutställningen ”Come to Finland – Lockropen från paradiset” på Mikaelsgården i Björneborg hösten 2016.

Utställningen presenterar närmare hundra klassiska finländska reseaffischer och berättar historien om hur Finland förvandlades från ett okänt furstendöme till Land of Romance.

Dessutom kommer det vinnande bidraget att ställas ut på Finlands Nationalmuseun våren 2017 då utställningenvisas där för att fira nationens hundraårsjubileum.


Och inte nog med det. Första pris är dessutom 2000 €, andra pris är 1000 €. Vidare delas tre heders-omnämnanden ut.

Vi uppmanar alla som kan måla, rita eller använda ritprogram på datorn att visionera sitt Satakunta och delta i tävlingen! Besök gärna cometofinland.fi för inspiration.

Arrangörer är Svenska Kulturfonden i Björneborg, Porin Seudun Matkailu Oy Maisa och Come to Finland Publishing Ab.

Pressmeddelande om tävlingen finns här.
Tävlingsreglerna finns här.


Ytterligare information ges av Tarja Laine
tarja.laine(at)skib.fi, tfn +358-(0)40-5921111.

Magnus Londen, Come to Finland
magnus.londen@cometofinland.fi