SKiB
Svenska Kulturfonden i Björneborg

MARIA KALLIONPÄÄ OCH MARKKU KLAMI TONSÄTTER CROAK

Nordens första stora dockteateropera tonsätts av Markku Klami och Maria Kallionpää i samarbete. Verket heter CROAK or The Unexpected Joys And Perils of Singing. CROAK uruppförs år 2018 i Promenadsalen i Björneborg.

Tonsättaren och pianisten Maria Kallionpää (f. 1981 Ulvsby) är en undersökande, paneuropeisk och tvärkonstnärlig artist. År 2015 disputerade hon för doktorsgraden vid Oxfords universitet med en avhandling om fördjupad spelteknik för piano. För närvarande tonsätter hon också för Teatro Dell’Opera di Roma och bedriver konstnärlig forskning vid Aalborgs universitet.

Tonsättaren Markku Klamis (f. 1979 Åbo) verk har uppförts på flera internationella festivaler i Finland och ute i världen. I hans produktion ingår bl.a. orkesterverk, kammaroperor och körverk. Klami utexaminerades från Åbo konstakademi år 2006 och han kompletterade sina studier i komposition vid Sibelius-Akademin år 2010.

Operans librettist är filmregissören och manusförfattaren Michail Brasjinskij (f. 1965 Leningrad). Huvudpersonen i librettot, Lord Croak, är ett offer för svallande känslor kring kärleken och döden. Hans öde är en magisk sångröst som han får betala dyrt för.

Som tonsättare inspireras Kallionpää och Klami av hur ”modern dockteater, visualitet och musik på ett spännande sätt förenas i CROAK och gör operan till ett verkligt helhetskonstverk. Sångröstens egenskaper kommer att spela en viktig roll i musiken – klangfärgens variationer förstärker det fina librettots tidlösa budskap om kärlekslängtan.”

CROAK tillägnas minnet av Jouni Kaipainen (1956–2015). Projektet med dockteateroperan startade för tre år sedan med en ansökningsomgång riktad till fem finländska kompositörer. Då ansökte också Kallionpää och Klami. Till verkets kompositör valdes då Jouni Kaipainen, som avled mitt i arbetet i november i fjol. Kaipainen var alltjämt med då verkets arbetsnamn Halewyn byttes till CROAK, eller KRAX på svenska.

Nu vill vi ge de nya kompositörerna möjlighet att skriva musiken från rent bord och med en tillräckligt flexibel tidtabell. CROAK har premiär i Promenadsalen i Björneborg år 2018.

CROAK regisseras av dockteaterkonstnären, FD Anna Ivanova-Brasjinskaja (f. 1965 Leningrad). Som regiassistent fungerar Roosa Halme (f. 1982 Littois) som var med och startade ett dockoperaprojekt redan i sitt tidigare arbete som länskonstnär vid Centrets för konstfrämjande filial i Björneborg.

För verkets visuella planering och dockornas utformning svarar Viktor Antonov (f. 1961 Leningrad). Inom ramen för projektet samarbetar man också med dockteaterföreningen TIP-Connection i Åbo.

Som dockteateroperans orkester fungerar Pori Sinfonietta under ledning av Jan Söderblom (f. 1970 Helsingfors). Verket produceras av Porin ooppera och Tvärkonstnärlig förening Poike med producenterna Heli Latvala (f. 1950 Björneborg) och Tuuli Penttinen-Lampisuo (f. 1969 Tammerfors).

Projektet för dockteateroperan har tillsvidare fått understöd av Svenska kulturfonden i Björneborg, Finska Kulturfondens Satakunta regionalfond, Undervisnings- och kulturministeriet och Centret för konstfrämjande.

Mer information:
Producent Tuuli Penttinen-Lampisuo, +358 50 535 8916, tuuli (at) poike.fi, www.poike.fi