SKiB
Svenska Kulturfonden i Björneborg

Viktor Antonov. Foto: Meri Mäkinen / Kallo Works
Viktor Antonov. Foto: Meri Mäkinen / Kallo Works

Croak innan ridån går upp – Skisser av konstnären Viktor Anthonov

13.2-3.3.2018
Björneborgs stadsbibliotek, Gallen-Kallelagatan 12, Björneborg
Utställningen är öppen: må-ons 9-20, to-fre 9-19, lö 9-15

Viktor Antonovs teckning - första mötet mellan Croak och Olivia

Den ryska dockteaterkonstnären Viktor Anthonovs skisser och dockor är utställda i Björneborgs stadsbiblioteks utställningsutrymmen. Antonov slutför som bäst arbetet med dockor och iscensättningar i Finland. Croak får sin världspremiär i Promenadi-salen i Björneborg den 9 mars 2018.

Viktor Anthonov (f. 1961) är uppvuxen i en konstnärsfamilj och är en fullfjädrad hantverkare och konstnär. Han gör skickliga små skisser av även stora dockor och iscensättningar och hans atelje i St.Petersburg är specialiserad på att tillverka unika dockor med fantastiska förmågor. Antonovs dockor spelar bla fiol, föder barn och har spännande ansiktsuttryck.

Det finns ett tjugotal ursprungliga teckningar från operan Croak i biblioteket. I berättelsen törstar den ensamma och usla sångaren Lord Croak efter kärlek, men han möter endast förakt och förnedring. Så börjar ett äventyr där demonen erbjuder Lord Croak sin hjälp, men följderna blir ödesdigra. Den unga Olivia rymmer och kamouflerar sig som riddare för att reda ut situationen och förintetgöra Croak.

Operans demon är ulven som ylar med kontratenor Teppo Lampelas röst

Dockorna i operan Croak är människostorlek. Utställningen har tre fotografier tagna av Kari Vainio som beskriver skalan på dockorna. Små dockor från Antonovs tidigare produktioner finns även utställda.

Antonovs internationellt mest kända verk, marionettcirkus Circus on Strings, har visats i tiotals länder. Viktor Antonov har samarbetat med Croaks regissör Anna Ivanova-Brashinskaya flera gånger tidigare. År 2015 hade dramafilmen Sindrom Petrushi (Puppet Syndrome) sin premiär och de otroliga dockscenerna i filmen är ett resultat av duons samarbete. Antonov har även belönats med Rysslands nationalteaters pris, den Förgyllda Masken, för bästa dockteaterplanering i verket Leningradga.

Dockteateroperan Croak har tonsatts av Maria Kallionpää och Markku Klami. Regissör är Anna Ivanova-Brashinskaya och librettot är skrivet av Mikhail Brashinsky. Uppsättningen är en samproduktion mellan Porin Ooppera ry och Poike ry. Utställningen i biblioteket har förverkligats i samarbete med studeranden vid Åbo universitäts kulturproduktion och utbildningsprogrammet för landskapsforskning.

Ytterligare
information: Producent Tuuli Penttinen-Lampisuo, tuuli@poike.fi, 050 535 8916